Sitemize Hoşgeldiniz  |  

"Prefabrik konutlar ´geçici konut´ değildir"

MTN Prefabrik Genel Müdürü Metin Karakuş, prefabrik konutların "geçici konutlar" olarak nitelendirilmesinin sektörü olumsuz etkilediğinden yakınıyor. Prefabrik yapıların, hangi teknikle üretilmiş olursa olsun, yaz-kış kullanılabilecek kalıcı konutlar olarak tasarlanıp imal edildiğini vurgulayan Karakuş, "'Geçici konut' tabiri doğru değildir. Prefabrik yapıların ömrünü, kullanılan malzeme ve üretim tekniğine bağlı olarak en az 30- 50 yıl olarak düşünebiliriz. Yapıların dış cephelerine kaplama yapıldığı taktirde bu süreyi daha da uzatmak mümkün" diyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında Tuzla Orhanlı'da üretime başlayan MTN Prefabrik Yapı Ltd. Şti., 750 metrekaresi kapalı, 2000 metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 2 bin 750 metrekarelik alandaki tesislerinde hizmet veriyor. Şirket, Güzelyalı'da toplam 1000 metrekarelik alandaki ofisinde de satış-pazarlama ve yönetim faaliyetlerini sürdürüyor.
MTN Prefabrik Genel Müdürü Metin Karakaş'ın sorularımıza yanıtları şöyle:

Konut: Kaç yıldır prefabrik konut sektöründe hizmet veriyorsunuz?
Metin Karakuş: MTN Prefabrik Yapı Ltd. Şti, Ocak 2007 tarihinde Tuzla-Orhanlı 'da üretime başladı. Şirketin idari ve teknik kadrosu deneyimli personelden oluşuyor. Kurulduktan kısa bir süre sonra ihracata başlayan MTN, hali hazırda 3 ülkeye ihracatını devam ettiriyor. Türkiye pazarında ise yoğun bir yaz sezonu yaşadığımızı söyleyebiliriz.

50 yıldan fazla ömrü var

Konut: Prefabrik konutlar kalıcı konutlar mıdır?
Metin Karakuş: Türkiye'de prefabrik yapı denildiğinde, genellikle deprem evi, geçici konut gibi basit algılamalar yapılır. Özellikle "geçici konut" tabiri sektörümüz için olumsuz bir yorumlamadır. Hangi teknikle yapılırsa yapılsın prefabrik binalar, yaz-kış devamlı kullanılabilecek kalıcı konutlar olarak tasarlanıp üretilir. Bu nedenle "geçici konut" tabiri doğru değildir. Yapıların ömrünü kullanılan malzeme ve üretim tekniğine bağlı olarak en az 30- 50 yıl diye düşünebiliriz. Yapıların dış cephelerine kaplama yapıldığı taktirde bu süreyi daha da uzatmak mümkün.

Konut: Prefabrik yapıların avantajları neler?
Metin Karakuş: Prefabrik yapılarda çelik ve çimento yongalı levhalar yoğun olarak kullanılır. Ses ve ısı yalıtımları diğer yapılara göre daha üstündür. Örneğin; 12 cm'lik duvar kalınlığındaki çimento yongalı ve yalıtımlı prefabrik panel, betonarme tuğla duvarlı bir yapının yaklaşık 40 cm'lik duvar kalınlığına eş değerde yalıtım özelliklerine sahiptir. İklim ve deprem koşullarına göre prefabrik yapıların üretim ve teknikleri de değişiklik gösterir. Farklı bölgelerde ve her türlü iklim şartlarına göre üretim ve montaj yapmak mümkün. Betonarme yapılarda uygulanan her türlü boya, dekorasyon ve kaplama malzemeleri prefabrik yapılarda da uygulanabilir. Yapıların bakımı da diğer yapılarda olduğu gibi sadece boyadan ibarettir. Üretici firmalar genellikle zemin betonu, zemin kaplaması, mutfak dolabı ve fayanslar dışında yapının komple üretim ve montajını yapar. Bunun içinde elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, musluklar, duş teknesi, lavabo, klozet, iç ve dış boyası, kapılar ve pencereler de bulunur.

Deprem bölgelerinde tercih nedeni

Konut: Prefabrik konutlar daha çok kimler tarafından ve nerelerde tercih ediliyor?
Metin Karakuş: Prefabrik yapıların standart konut, ofis-şantiye binası, depo, hangar, fabrika binaları, villa, otel, motel, okul, sağlık ocağı vb. çok çeşitli amaçlara göre üretilerek montajı yapılabilir. Yine kullanım amacı ve müşteri talebine göre, ağır çelik konstrüksiyon, hafif çelik, panolu sistem, karkaslı sistem, kaplamalı sistem gibi farklı tarzlarda üretim yapmak mümkün. Hızlı montaj tekniği, ekonomik ve şık görüntüleriyle prefabrik - çelik binalar ayrıca deprem riski yüksek bölgelerde tercih nedenidir.

Konut: Yapım süreleri ve maliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Metin Karakuş: 80 metrekarelik standart bir binanın montajı, boya dahil ortalama 8-10 gün sürer. Metrekare fiyatı ise 200 YTL'den başlayarak müşterinin talepleri doğrultusunda 350 - 600 YTL'ye kadar çıkar. Fiyat farklılığı, müşterinin özel istekleri doğrultusunda değişiklik gösterir. Örneğin; alçı sıva, saten boya, galvanizli çelik, özel dış kaplama malzemeleri ( yalı baskı, siding, mantolama, taş kaplama vb), dekoratif dış görüntü ve özel dekorasyonlar gibi talepler fiyatları farklılaştırır.

Özel teşvikler oluşturulmalı

Konut: Prefabrik konutların inşaat sektöründeki oranı nedir?
Metin Karakuş: Türkiye geneline bakıldığında, prefabrik yapıların inşaat sektöründeki oranına dair net bir rakam vermek mümkün değil. Ancak prefabrik konut üretim oranı sektörde yüzde 1 gibi rakamlarla bile ifade edilemez.

Konut: Sektörün sorunları ve beklentileri neler?
Metin Karakuş: Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de prefabrik yapıların kullanılması için özel teşviklerin oluşturulması, sektörü daha da geliştirecek ve yatırımların artmasına neden olacak. Ayrıca sektörümüz önemli bir ihracat pazarına sahip olup, bu potansiyelli daha da güçlendirecek tedbirler almak gerekir. Kalifiye personel ve makine parkuru konusunda sıkıntılar yaşayan pazarda, çağımızın bilgi ve teknolojisinden daha fazla yararlanmalı. Prefabrik yapı sektörünün önümüzdeki yıllarda çok daha gelişeceği ve inşaat sektöründeki payının hızla büyüyeceği düşüncesindeyiz.

Kaynak: Konut Dergisi - www.konutdergisi.com

 
HABER BAŞLIKLARI
Yapı Decoor Yalova 2009 Fuarı'ndayız.
MTN Prefabrik "İşte Vizyon" Programında

Arsanız varsa, 25 bin YTL'ye villanız olabilir

Prefabrik konutlar ´geçici konut´ değildir

Gülben Ergen'in başlattığı "Çocuklar Gülsün Diye" projesinde Tokat'tan sonra Trabzon Vakfıkebir'de biz de yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Siz de çocuklar gülsün diyorsanız Turkcell'den 1234'e, Vodafone ve Avea'dan 2345'e SMS atarak 5TL katkıda bulunabilirsiniz.

 
Her Hakkı Saklıdır © 2007 MTN Prefabrik | Designed By Turkprefabrik.com
Sitede yer alan her türlü yazı, fotoğraf, çizim vb. içerik kısmen dahi olsa kopyalanamaz.